Begagnade däck

Många väljer att köpa bil begagnat istället för att köpa helt ny bil hos en bilhandlare. Detta har många förklaringar och jag skulle ljuga om jag sa att det är en dålig idé. Även om du skulle behöva byta ut lite reservdelar eller bildelar kan det fortfarande löna sig. Men eftersom det är just begagnat du köper är det viktigt att vara noga. När du köper en ny bil gör du det hos en seriös bilhandlare och du får du många garantier med dig i köpet. Detta är inte lika självklart när bilen är begagnad och säljaren är en privatperson. Därför är det viktigt att du är extra noga med kontraktet och vad som gäller när du handlar en sådan bil.

Detta kan vara lite svårt, speciellt om det är första bilen du köper. Är du smart tar du med dig någon som är mer kunnig på området som kan hjälpa dig. Har du dock inte möjligheten till detta kommer här några konkreta tips att följa.

Innan du beger dig till platsen där affären ska ske bör du kontrollera att säljaren verkligen äger fordonet. Detta är ditt eget ansvar, köper du en stulen bil kan den tas ifrån dig utan att du får mycket tillbaka. Lagen om god tro är en gammal lag som inte gäller längre. Kontrollera på transportstyrelsens hemsida att ägaren stämmer överens med den som säljer bilen. Kontrollera också om bilen är belånad, detta är viktigt att veta i köpet. Har bilen haft många ägare bör du höja ett ögonbryn. Samma sak om bilen gått väldigt långt samt om den varit med i en olycka.

Provkör bilen på plats. Kolla så att lastutrymmet är tillräckligt stort för din smak, att du kan sitta bekvämt i bilen samt att allting är som det verkade innan. Kolla så att däcken är godkända, leta efter bucklor och repor eller andra trasiga områden på bilen. Kör utan stereo för att höra hur motorn, växellådan, fjädringen och bromsen låter. Fungerar ACn? I stort sätt ska du kontrollera allting som har med bilen att göra.

Även om bilen verkar vara i perfekt skick, och alla papper var perfekta för dig, så kan bilen ändå gå sönder. Det finns alltid den risken med begagnade bilar. Besök då LAGA. Där kan du enkelt söka dig fram till de reservdelar och bildelar du behöver ersätta på din bil. Detta kan vara mycket billigare än att lämna in hela bilen på lagning. Du måste givetvis behöva veta vad för bildel som behöver ersättas, och det är såklart inte säkert att du vet det. LAGA har dock de flesta reservdelar och genom att skriva in ditt registreringsnummer hittar de snabbt rätt för just din bil.