Däckbyte

1 december till 31 mars måste man ha vinterdäck vid vinterväglag. 16 april till 30 september får du inte ha dubbade vinterdäck om det inte är vinterväglag eller förväntas bli vinterväglag. Vinterväglag är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på vägen eller på delar av vägen.

Två gånger per år ska däckbyte ske, och det är alltid lite av en kamp. Något som man drar ut på och något som är kämpigt att ta sig igenom. Här kommer lite tips till dig som är ny bilägare eller som kanske tycker att det är svårt och som inte ser fram emot dessa datum då däckbyte måste ske alls.

  • För det första bör du placera bilen på ett bra sätt. Ställ den på ett plant ställe. Glöm inte att lägga in en växel samt att dra åt handbromsen rejält för extra försiktighet.
  • Vill du vara ännu mer säker på att bilen inte flyttar sig någonting så kan du alltid använda stoppklossar.
  • Innan du hissar upp bilen är det viktigt att du lossar på hjulbultarna. Detta förenklar mycket. Om du tycker det är svårt att lossa på dem är det kanske för att du använder ett fälgkors. Byt ut denna mot en hjulmutternyckel med hävarm, då kommer det gå betydligt enklare.
  • När du gjort detta kan du hissa upp bilen. Gör detta med en domkraft.
  • Vilket däck ska sitta vart? Är alla däcken likadana spelar det ingen roll såklart, men om det är vissa däck som har bättre mönsterdjup bör du sätta dem där bak. De motverkar sladd bättre på det sättet.
  • Vill du vara förståndig och tänka långsiktligt kan du smörja in gängorna med fett. Då kommer bytet ett halvår senare gå mycket enklare.
  • Det är viktigt att du har rätt mängd luft i däcken. Fyll på dem rejält, och ha inte för lite luft i dem. Då kommer slitaget på däcken öka eftersom rullmotståndet ökar. Dessutom kommer bränsleförbrukningen också att öka och i och med det utgifterna. Följ rekommenderad mängd luft, och kanske upp till 0,2 bar extra utöver det.
  • Rengör de däcken du inte använder. Använd bilschampo och ta bort eventuella stenar som fastnat i däcken. Märk däcken utefter var du haft dem på bilen och förvara dem liggande eller hängande i mörkt och svalt utrymme.

Det går givetvis också att lämna in bilen till en oss som sköter däckbyte åt dig. Det är också bra att förvara dina däck hos oss. Det är inte alla som har möjlighet att ha fyra stora däck förvarade hemma, speciellt inte om utrymmet ska vara mörkt och svalt.

Däckbyte i Skåne

En pålitlig partner för däckbyte i Skåne är en däckverkstad i Helsingborg som heter Floretten Bilrikt. De har ett stort utbud av servicemaskiner som kan hantera fler och mer komplicerade däckbyten på specialfordon.