Sommardäck

Ett sommardäck är det naturliga valet på sommarhalvåret och får lagligt användas mellan 1 april och 30 november varje år. Resterande tid är det krav på vinterdäck, om vinterväglag råder. Det finns däck som kan användas året runt och som har bra prestanda när det gäller grepp på vintern, men det är värt att komma ihåg att dessa året runt-däck inte helt säkert är det bästa alternativet på sommaren.

Sommardäck är nämligen anpassade för användning från +5 grader och uppåt och kan med sin gummiblandning även klara av riktigt höga temperaturer vid högsommarvärmen. Det är inte på samma sätt ett friktionsdäck för året runt-användning, utan kan tappa egenskaper när solen och värmen är som allra hetast. Därför rekommenderar vi att byta däck när sommaren och närmen nalkas.

Vad ska jag leta efter i ett sommardäck?

Ett bra sommardäck har bra våtgrepp, bra bromsförmåga oavsett underlag, låg ljudnivå och minskar bilens bränsleförbrukning. Däckets livslängd värdesätts naturligtvis också, men det gäller både för sommardäck och vinterdäck.

Vilket däck du ska välja till din bil är också det svårt att svara på med ett generellt svar. Många bilister hittar ofta ett märke som de trivs med och kör på, år efter år. Varje tillverkare har sina separata egenskaper som gör de bra i vissas ögon, ofta kopplat till ett visst bilmärke som ett visst däckmärke fungerar som bäst ihop med.

Ta hjälp av EU:s däckmärkning

Däckmärkning EUEtt sätt att hjälpa till att välja däck är dock EU:s däckmärkning, som infördes 2012. Denna märkning visar däckets prestation inom tre olika områden, vilka är däckets rullmotstånd, däckets bromsegenskaper och däckets externa bullernivå.

Som ett komplement till dessa rekommenderas oberoende däcktester, som brukar utföras av olika dagstidningar, som väger in fler aspekter än dessa tre.